امروزه اغلب افراد، دیگر به داشتن یک گوشی موبایل با صفحهنمایش فوقالعاده برای پخش ویدئو و یا داشتن یک گوشی با دوربین درجهیک برای ثبت عکس، راضی نبوده و عوامل دیگری از قبیل شارژدهی بالا نیز برایشان اهمیت دارد.
قابلیت شارژدهی در گوشیهای موبایل نیز بهنوبهخودش، به نوع باتری بهکار رفته در آن بستگی خواهد داشت. به همین دلیل، انواع باتری موبایل، میتواند نقش تعیینکنندهای در میزان کارآیی و محبوبیت گوشیهای موبایل مختلف در بین افراد ایفا کند.
در این جلسه آموزشی، از سری جلسات آموزش رایگان تعمیر گوشی، به معرفی جامع و کامل انواع باتری موبایل میپردازیم که میتوانیم در هنگام خرید گوشی موبایل، به آنها توجه داشته باشیم.
انواع باتریهای گوشی موبایل
انواع باتری موبایل و نحوه شارژ آنها، از آغاز اختراع گوشیهای موبایل، همواره موضوعی مهم و یکی از بزرگترین دغدغههای شرکتهای سازنده و مصرفکنندگان این گوشیها بوده است. دغدغه میزان نگهداری شارژ و نحوه شارژ انواع باتری موبایل، باعث شده است که فناوری ساخت و شارژ باتریها، مداوم در حال پیشرفت و توسعه باشد و نسلبهنسل، دستخوش تغییرات قابلتوجهی باشند.
فناوری شارژ سریع، شارژرهای فندکی و پاور بانکها، کمی از نیازها و دغدغه افراد را برطرف کرده است؛ اما همچنان، برخورداری از یک گوشی موبایل با باتری قدرتمند و دارای ظرفیت بالا، یکی از معیارهای مهم در انتخاب گوشی موبایل برای اکثر افراد بهشمار میرود.
امروز شرکتهای تولیدکننده انواع باتری گوشی موبایل، قادر به ساخت باتریهایی هستند که طول عمر بالایی دارند و سبک و کمحجم میباشند. هرچند که باید توجه داشته باشیم که همه این ویژگیها را نمیتوانیم در یک نوع باتری موایل، بهطور همزمان داشته باشیم. بهعنوان مثال، ممکن است که یک باتری موبایل، ظرفیت بالایی داشته باشد؛ اما در عین حال، وزن آن نیز بالا باشد و یا اینکه، حجم و ضخامت آن زیاد باشد.
البته میتوانیم به تولید انواع باتری موبایل اقدام کنیم که تمامی ویژگیهای بالا را بهصورت یکجا داشته باشد؛ اما در این صورت، قیمت تمام شده باتری بهشدت افزایش مییابد. از این رو شرکتهای تولیدکننده باتری، متناسب با نیاز افراد و معقول بودن هزینهها، اقدام به تولید انواع باتری موبایل میکنند.
باتریهای نیکل کادمیومی
باتری موبایل نیکل کادمیومی را میتوانیم بهعنوان اولین نسل از انواع باتری موبایل قابلحمل بدانیم؛ هرچند که امروزه، تولید و استفاده از این نوع باتریهای مو.بایل، تقریباً متوقف شده است و نسلهای جدید باتری، جایگزین آنها شدهاند.
این نوع از باتریهای موبایل، اولین بار توسط مهندس سوئدی به نام «والدمار جانگنر» در سال ۱۸۹۹ میلادی اختراع گردید. مصرف عمده باتریهای نوع نیکل کادمیومی، در لوازم الکترونیکی همچون گوشیهای موبایل بوده است.
از بزرگترین مشکلات باتری نیکل کادمیومی، میتوانیم به اندازه بزرگ و وزن زیاد آنها اشاره کنیم. علاوه بر اینکه، این نسل از انواع باتری موبایل، بسیار داغ میشدند، در حین مکالمه با موبایل، مشکلاتی را بهوجود میآوردند. و در درازمدت، عملکرد گوشیهای موبایل را با مشکل مواجه میکردند.
از دیگر مشکلاتی که این نوع باتریها داشتند، در رابطه با نحوه تولید و بازیافت آنها بود؛ به این معنی که وجود فلز سمی کادمیوم، علاوه بر خطر داشتن برای افراد، موجب آلودگی محیطزیست نیز میشدند.
البته وجود این باتریهای نیکل کادمیومی، در رشد و تکامل صنعت گوشیهای موبایل، تحول عظیمی ایجاد کردند؛ اما یک ویژگی در آنها وجود داشت که به آن، Memory Defects گفته میشد؛ به این معنی که بعد از هر بار شارژ باتری نوع نیکل کادمیومی، ظرفیت باتری به میزان بسیار کمی کاهش مییافت و توصیه میشد که برای بهبود این اشکال، قبل از خالی شدن کامل شارژ باتری، از شارژ مجدد آن خودداری شود.
با این حال گوشیهایی که در ساختار آنها از این نوع باتری استفاده شده بود، بعد از گذشت حداکثر دو سال، به تعویض باتری نیاز پیدا میکردند. خوشبختانه امروزه بهندرت میتوانیم گوشی موبایلی پیدا کنیم که از باتری نوع نیکل کادمیومی، در ساخت آن استفاده شده باشد.
باتریهای نیکل هیدرید
باتری موبایل نیکل هیدرید، باتری فلزگونهای از انواع باتری موبایل قابلشارژ هستند که شباهت زیادی با باتریهای نوع نیکل کادمیومی دارند. در ساختار باتریهای نوع نیکل هیدرید، الکترود مثبت از جنس نیکل اکسی هیدروکسید (مانند باتریهای نیکل کادمیومی)، و الکترود منفی از جنس آلیاژ جذبکننده هیدروژن (به جای کادمیوم) استفاده شده است.
این نوع از باتری موبایل، در مقایسه با باتری نوع نیکل کادمیوم، دو تا سه برابر ظرفیت بالاتری دارد. باتری نیکل هیدرید، اولین بار در سال ۱۹۸۹ میلادی بهصورت تجاری به بازار عرضه شد.
اولین و مهمترین اقدامی که در تولید باتری نیکل هیدرید صورت گرفت، حذف فلز سمی کادمیوم از ساختار آن بود. این نوع از باتریها، نسبت به نسل قبلی خودش، اندکی باریکتر و سبکتر شده بودند؛ اما با این وجود، مشکل کاهش ظرفیت باتری، همچنان وجود داشت.
از خصوصیات مثبتی که در این باتریهای موبایل بهچشم میخورد، شارژ شدن سریعتر آنها بود؛ بهطوریکه بعد از گذشت یک ساعت، شارژ آنها کامل میشد. با همه این اوصاف، مشکلی که وجود داشت، این بود که سرعت تخلیه شارژ باتری، به همان سرعت زودتر اتفاق میافتاد و طول روز، بارها، نیاز به شارژ شدن پیدا میکرد.
باتریهای لیتیوم یونی
باتری لیتیوم یون موبایل، عضوی از خانواده باتریهای قابلشارژ میباشد که در زمان تخلیه این باتری، یونهای لیتیم، از سمت الکترود منفی به سمت الکترود مثبت، و در هنگام شارژ شدن باتری، این بونها حرکت وارونه دارند. باتریهای نوع لیتیوم یون توانستهاند که برخی از مشکلات نسلهای گذشته باتریهای موبایل را برطرف کنند.
تولید باتریهای لیتیوم یونی در اندازههای مختلف، یکی از اتفاقات خوب برای تولیدکنندگان این قبیل باتریها بوده است. از تغییرات اساسی این نسل از انواع باتری موبایل، وزن سبکتر و حجم کمتر آنها بهشمار میرود.
باتریهای لیتیوم یون، بالاترین میزان چگالی انرژی را فرآهم میآورند که تقریباً به میزان دو برابر انرژی قابلدسترسی در باتریهای نیکل کادمیوم میباشد. باتریهای لیتیم یون، معمولاً برای تأمین انرژی لازم در دستگاههای الکترونیکی قابلحمل مورد استفاده قرار میگیرند.
باتریهای لیتیم یون، در مقایسه با نسلهای قدیمیتر باتریها، یعنی باتری نیکل کادمیوم و باتری نیکل هیدرید فلز، حجم کمتر و وزن سبکتری، در حدود ۳ تا ۵ برابر دارند. باتری لیتیوم یون انرژی زیادی تولید میکند؛ اما در مقایسه با باتریهای نیکل هیدرید، ایمنی پایینتری دارد. یکی از این موارد، این است که این باتریهای لیتیوم یونی، زود آتش میگیرند؛ هرچند که نسل جدیدتر انواع باتری موبایل، یعنی باتریهای لیتیوم یونی، با حل مشکل کاتودی، هر نیازی را برآورده میکنند.
ولتاژ تولید شده توسط باتریهای نوع لیتیوم یونی، بهطور معمول 3.7 ولت است؛ در حالیکه نسلهای قدیمیتر، ولتاژی برابر با 1.2 ولت را تولید میکردند. همین موضوع باعث شده است تا گوشیهای موبایل امروزی، قابلیت عملکرد و کارآیی لازم را داشته باشند و این میزان ولتاژ، دقیقاً همان چیزی است که نسل جدید گوشیهای موبایل به آن نیاز دارند؛ در صورتیکه نسلهای قبلتر گوشیها، به چنین ولتاژی نیاز نداشتند.
باتریهای نوع لیتیم یون، معمولاً دارای طول عمر شارژ و دشارژ ۳۰۰ تا ۵۰۰ چرخه هستند؛ چنانچه زودبهزود و قبل از تخلیه کامل این باتریها، آنها را شارژ کنیم، طول عمر باتری پایین میآید و در نتیجه این بازه، زودتر بهاتمام میرسد. بهعلاوه اینکه، در صورتیکه بعد از پر شدن شارژ باتری، همچنان به برق متصل باشد، باتری آسیب دیده و از عمر آن کاسته میشود. به همین دلیل است که برای شارژ آنها از مدارهای محافظ هوشمند استفاده میشود تا بعد از پر شدن کامل شارژ باتری، جریان برق در باتری قطع شود.
باتریهای لیتیوم پلیمری
بررسیهای صورت گرفته بر روی سلولهای لیتیوم پلیمر، به پژوهشهای گسترده بر روی سلولهای لیتیوم یون و لیتیوم فلز، در دهه 1980 میلادی برمیگردد. نتیحه انجام این پژوهشها، منجر به موفقیتهای بزرگی در زمینه تولید باتریهای قابلحمل شد. تولید اولین سلول استوانهای از باتریهای لیتیوم یون، توسط شرکت سونی در سال 1991 میلادی صورت گرفت. سپس به اشکال مختلف و بهصورت کیسهای با نام «لیتیوم پلیمر» معرفی شد.
سلولهای لیتیوم پلیمر مزیتهای جالبتوجهی برای تولیدکنندگان گوشیهای موبایل دارند. با استفاده از این سلولها میتوانیم انواع باتری موبایل را تقریباً به هر شکل دلخواهی، تولید کنیم. بهعنوان مثال، بهدلیل فضای اندک و محدودیت وزن در گوشیهای موبایل و لپتاپهای امروزی، در این محصولات از سلولهای لیتیوم پلیمر استفاده میشود. همچنین، این سلولها نرخ تخلیه درونی پایینی، به میزان 5 درصد در ماه را دارند.
قدرت و مقاومت بالا و در عین حال، وزن بسیار سبک، از مهمترین ویژگیهای باتری نوع لیتیوم پلیمری هستند. علاوه بر این، پوشش محکمی همچون قاب، آنها را در برگرفته است که باعث افزایش امنیت این باتریها شدهاند. این قاب محکم باعث افزایش مقاومت در برابر سوراخ شدن و فشار شده است؛ در نتیجه، خطر آتش گرفتن و انفجار باتری را بهحداقل رسانده است.
باتریهای لیتیوم پلیمری، قابلیت نگهداری شارژ بالایی را دارند؛ بهطوریکه گفته میشود این عملکرد در مقایسه با دیگر انواع باتری موبایل، تا 50 درصد بیشتر خواهد بود؛ در کنار اینکه، در صورت عدم استفاده از این باتریها، قادر هستند که شارژ خود را ماهها حفظ کرده و از این بابت، آسیبی نبینند.
با توجه به کارآیی بهتر باتریهای نوع لیتیوم پلیمری، متأسفانه هنوز بهصورت گسترده مورد استفاده قرار نگرفتهاند. به این دلیل که شرکتهای تولیدکننده انواع باتری موبایل، بهمنظور کاهش هزینهها و مقرونبهصرفهتر بودن محصولات خود، از نسل قبلی یعنی باتری لیتیوم یون استفاده میکنند و برای بهبود و ارتقاء عملکرد باتری، روشهای نرمافزاری را جایگرین ارتقاء سختافزاری کردهاند.
تفاوت باتری لیتیوم پلیمری و باتری لیتیوم یونی
در حال حاضر، اکثر محصولات موجود در بازار، از یکی از دو نوع باتری لیتیوم پلیمری و باتری لیتیوم یونی استفاده میکنند. البته باتری لیتیوم پلیمری، فناوری جدیدتری نسبت به باتری لیتیوم یونی محسوب میشود. شاید تا چند سال پیش اکثر گوشیهای هوشمند موجود در بازار از باتری لیتیوم یونی استفاده میکردند؛ اما بهمرور زمان و با پیشرفت فناوری شارژ باتری، شرکتهای سازنده به استفاده از باتری لیتیوم پلیمری گرایش پیدا کردهاند.
باتریهای لیتیوم یونی در مقایسه با باتریهای لیتیوم پلیمری، از وزن بیشتری برخوردار هستند؛ همین موضوع سبب شده است که گوشیهای موبایل مجهز به این نوع از باتریها، وزن بیشتری داشته باشند. همچنین، قیمت باتریهای لیتیوم یونی، از باتریهای لیتیوم پلیمری بیشتر است که باعث شده که اکثر شرکتهای سازنده گوشی موبایل، به استفاده از باتریهای نوع لیتیوم پلیمری، تمایل بیشتری داشته باشند.
از یک طرف، باتریهای لیتیوم یونی باید شکل ظاهری مستطیلشکلی داشته باشند و نمیتوانیم آنها را در محصولاتی بهکار بگیریم که نیاز به انواع باتری موبایل با طراحی ظاهری خاصی دارند. از طرف دیگر، باتریهای لیتیوم پلیمری نسبت به باتریهای لیتیوم یونی، سبکتر هستند؛ همچنین، میتوانیم آنها را در اشکال ظاهری متفاوتی طراحی کنیم.
البته باتریهای لیتیوم یونی از چگالی توان بالاتری برخوردار هستند که این امکان را به شرکتهای سازنده میدهد که نسبت به مدل باتری لیتیوم پلیمری، از باتری با ظرفیت بهمراتب بیشتری استفاده کنند.
تفاوتی که افراد در نتیجه این اقدام حس خواهند کرد، در میزان وزن باتری گوشیها میباشد که تأثیر مستقیمی بر روی میزان وزن کلی گوشی دارد. حقیقت این است که میزان وزن گوشی مجهز به باتری لیتیوم یونی، بیشتر است. نتیجه اینکه، وزن گوشی با باتری لیتیوم یونی، در مقایسه با وزن گوشی با باتری لیتیوم پلیمری با مشخصات مشابه، بالاتر خواهد بود.
ظرفیت انواع باتری موبایل و نحوه نمایش آن
هر نوع از انواع باتری موبایل، از ظرفیت مخصوصبهخودش برخوردار است. این ظرفیت را با واحد میلیآمپر ساعت یا mAh نمایش میدهند. برای شارژ انواع باتری موبایل نیز، واحد W یا وات در نظر گرفته شده است که هرچقدر مقدار آن بیشتر باشد، یعنی باتری با سرعت بیشتری شارژ میشود.
میزان ظرفیت باتری موبایل در حقیقت، نشان دهنده این است که باتری چقدر میتواند انرژی در خودش ذخیره کند؛ هرچقدر که مقدار آن بیشتر باشد؛ یعنی گوشی موبایل برخوردار از این باتری، برای مدت زمان بیشتری بدون نیاز به اتصال به آداپتور یا شارژر، میتواند کار کند.
انتخاب واحد میلیآمپر ساعت دلیل جالبی نیز دارد. در اصل، برای سنجش ظرفیت انواع باتری موبایل، از واحد واتساعت یا Wh استفاده میکنند؛ اما به این دلیل که باتریهای موبایل از ولتاژی یکسان (۳.۸ ولت) استفاده میکنند و این ولتاژ، تبدیل به یک استاندارد شده است؛ واحد اندازهگیری ظرفیت انواع باتری موبایل، بر اساس میلیآمپر ساعت تعریف میشود.
در حقیقت، اگر بخواهیم به این سؤال پاسخ دهیم که «ولتاژ باتری موبایل از کدام نوع میباشد؟» باید بگوییم که از «نوع نامی» بوده و بین ۳.۷ تا ۴.۱ ولت قرار میگیرد؛ اما ولتاژ ۳.۸ ولت، به یک استاندارد ثابت، تبدیل شده است.
جمعبندی!
باتری موبایل، یکی از مهمترین قطعات داخلی گوشیهای موبایل میباشد که نقش مستقیمی در اندازه، وزن و کارآیی گوشیها دارد. بنابراین، بههنگام خریداری گوشیهای موبایل، همواره باید به نوع و میزان ظرفیت باتری آنها توجه داشته باشید تا تجربه کاربری خوبی با گوشی جدید خودتان داشته باشید.
همچنین، توجه به نحوه نگهداری از باتری موبایل و شارژ صحیح آن، تأثیر بسیاری را در طول عمر و نگهداری شارژ باتری موبایل شما خواهد داشت. دقت داشته باشید که در صورت عدم توجه به این موضوع، امکان دارد که باتری موبایل شما خراب شده و در نهایت، مجبور به تعویض آن شوید.
انواع باتری موبایل که در این جلسه از آموزش تعمیرات موبایل، مورد بررسی قرار گرفتهاند؛ شامل 4 نوع باتری از 4 نسل متفاوت هستند. تفاوت عمده بین انواع مختلف باتری موبایل، در مدت زمان نگهداری شارژ و میزان وزن و حجم آنها میباشد.
در زمان خرید انواع باتری موبایل، باید به برند سازنده گوشی موبایل خودتان، توجه داشته باشید. معمول این است که انواع باتری موبایل که خود شرکتهای تولیدکننده گوشیها، تولید و به بازار عرضه میکنند، بهترین و مطمئنترین باتریهایی میباشند که شما میتوانید برای گوشی موبایلتان، انتخاب و خریداری کنید. باتریهای اصلی و تولیدی شرکتهای تولیدکننده گوشیهای موبایل، بهترین عملکرد ممکن را دارا میباشند. خریداری انواع باتری موبایل ارزانقیمتِ تولید شده توسط شرکتهای متفرقه و از فروشگاههای غیرمعتبر، علاوه بر تحمیل هزینههای تعویض مجدد باتری، میتواند عملکرد گوشی شما را با مشکل مواجه کند.
سوالات متداول
سخن پایانی
کاربر عزیز آموزشگاه متخصصان فردا، چنانچه در ارتباط با محتوای این جلسه، «انواع باتری موبایل»، از مجموعه جلسات آموزش رایگان تعمیرات موبایل، سؤال یا ابهامی دارید، پیشنهاد میکنیم سؤالات خود را در بخش دیدگاهها مطرح کنید تا سایر کاربرانی که به این جلسهی آموزشی مراجعه میکنند، بتوانند از آنها بهرهمند شوند.
در صورت تمایل، برای ثبتنام در کلاسهای مهارتمحور آموزشگاه فنی متخصصان فردا، میتوانید بر روی این لینک کلیک کنید. این دورهی آموزشی، در قالب ۲۸ جلسه ۳ ساعته برگزار میشود و بهصورت تئوری و عملی همراه با مدرک بینالمللی سازمان فنیوحرفهای، شما را تبدیل به یک متخصص تعمیرات موبایل میکند.
درصورت وجود هرگونه سوال، با ما تماس بگیرید. در خدمت شما هستیم.
میخواهید تعمیرکار موبایل شوید؟
فرم زیر را پر کنید، در اسرع وقت با شما تماس میگیریم.