منبع تغذیه دیجیتال، یکی از ابزارهای پرکاربرد در بین لوازم تعمیرات موبایل است که عملکرد آن، دریافت انرژی الکتریکی از یک منبع انرژی و تبدیل آن به ولتاژ، جریان و بسامد مناسب برای تغذیه بار مصرفی است. منبع تغذیه دیجیتال، دستگاهی برای تأمین انرژی الکتریکی برای یک یا چند مصرفکننده میباشد.
در این جلسه، از سری جلسات آموزش رایگان تعمیرات موبایل، به معرفی جامع منبع تغذیه دیجیتال میپردازیم که میتوانیم در انجام تعمیرات موبایل، مورد استفاده قرار دهیم.
نگاه کلی به منبع تغذیه دیجیتال
وظایف
منبع تغذیه دیجیتال، جریان الکتریکی را دریافت کرده و آن را به ولتاژ، جریان و حتی بسامد مورد نیازِ مصرفکننده الکتریکی تبدیل میکند.
در کنار وظیفه اصلی منبع تغذیه دیجیتال، در برخی موارد وظایفی مانند ایجاد محدودیت برای جریان، جلوگیری از اتصال جریان در شرایط خاص، جلوگیری از ورود نویزهای الکتریکی، ذخیره انرژی برای زمان قطع جریان و غیره، از جمله عملکردهای این دستگاه است. منبع تغذیه دیجیتال، برای تعمیر انواع بردهای الکترونیکی، کاربرد فراوانی دارد.
نکات حین خرید
جهت انتخاب یک دستگاه مناسب برای کار خود، باید چند نکته را در نظر داشته باشید؛ مقدار ولتاژ و جریان مورد نیاز، تعداد کانال خروجی و مدار محافظ یا ایمنی دستگاه در برابر اضافه بار، از پارامترهای مهم در این زمینه میباشند. مهارت دقیق و کامل استفاده از این وسیله، از ضروریات هر دوره آموزش تعمیرات موبایل، محسوب میشود.
منبع تغذیه دیجیتال چیست؟
منبع تغذیه دیجیتال دستگاهی است که میتواند قدرت الکتریکی را به بار الکتریکی تبدیل کند؛ به عبارت دیگر، این وسیله، دستگاه تبدیلکننده انرژی الکتریکی به بار الکتریکی است. در نتیجه، از دستگاه منبع تغذیه، تحت عنوان «تبدیلکننده برق» نیز یاد میشود. منبع تغذیه دیجیتال انواع بسیار متنوعی از اندازه کوچک تا اندازه بزرگ دارد.
هر منبع تغذیه دیجیتال، انرژیای که برای تبدیل نیاز دارد را از یک منبع انرژی دریافت میکند. با توجه به نوع طراحی، این دستگاه ممکن است انرژی مورد نیاز خود را از روشهای مختلفی بهدست آورد؛ روشهایی از قبیل سیستمهای انتقال انرژی الکتریکی، دستگاههای ذخیرهسازی انرژی از جمله در باتریها، سلولهای سوختی، سیستمهای الکترومکانیکی مانند ژنراتور و آلترناتور، مبدل انرژی خورشیدی و یا منبع تغذیه دیگر.
انواع منبع تغذیه دیجیتال
منبع تغذیه دیجیتال در دو حالت مختلف، میتواند انرژی الکتریکی لازم سیستم را تأمین کند:
- جریان مستقیم یا منبع تغذیه DC
- جریان متناوب یا منبع تغذیه AC
در ادامه، به بررسی این دو حالت میپردازیم:
منبع تغذیه DC
منبع تغذیه DC برای تعمیرات گوشی موبایل استفاده میشود. این دستگاه میتواند انرژی الکتریکی AC را به DC تبدیل کند و ولتاژ مورد نیاز گوشی را تأمین کرده تا جایگزین مناسبی برای باتری موبایل باشد. یک کاربرد مهم منبع تغذیه دیجیتال در تعمیرات موبایل، عیبیابی گوشی موبایل است؛ زمانیکه بُرد گوشی را به منبع تغذیه وصل کنیم، آمپری در صفحه نمایشگر دستگاه به نمایش درمیآید که نشان دهنده مشکل گوشی است.
منبع تغدیه AC
منبع تغذیه AC بهطور معمول، ولتاژ را از یک منبع تغذیه میگیرد و آن را به میزان ولتاژ مورد نظر کاهش میدهد. بعضی از فیلترینگها نیز ممکن است در این شرایط اتفاق بیفتد. به عبارت دیگر، به وسیله مقاومتهایی که در این دستگاه بهکار گرفته شده است، میتواند ولتاژ خروجی را به اندازهای کاهش دهد که وسیله مورد تعمیر، به آن میزان ولتاژ احتیاج دارد.
کاربرد منبع تغذیه دیجیتال در تعمیرات موبایل
در ادامه، به چند مورد از کاربردهای منبع تغذیه دیجیتال در تعمیرات گوشی موبایل اشاره میکنیم:
روشن کردن گوشی موبایل بدون باتری
گاهی گوشیهایی که به منظور تعمیر به مراکز تعمیرات موبایل مراجعه میکنند، ممکن است باتری آن خراب باشد یا در پروسه تعمیر توسط تعمیرکار باتری باز شده و نیاز به تست گوشی میباشد، در این حالت میتوانید از منبع تغذیه دیجیتال برای روشن کردن گوشی کمک بگیرید.
برای این منظور در ابتدا ولتاژ منبع تغذیه را بالاتر از باتری گوشی قرار میدهیم. البته نکتهای که باید مد نظر قرار داد این است که ولتاژ ورودی نباید از حداکثر میزان ولتاژ مورد نیاز گوشی بالاتر باشد.
شوک به باتری با استفاده از منبع تغذیه دیجیتال
یک کاربرد منبع تغذیه دیجیتال در تعمیرات موبایل این است که گاهی ممکن است باتری گوشی مشکل داشته باشد و نتواند ولتاژ مورد نیاز گوشی را تأمین کند. در اصطلاح، به این حالت خواب الکتریکی باتری میگویند.
زمانیکه خواب الکتریکی برای باتری اتفاق افتاده باشد، از منبع تغذیه دیجیتال، برای شوک دادن به باتری استفاده میکنیم. برای این منظور، باید ولتاژ منبع تغذیه دیجیتال را به میزان 2 برابر ولتاژ خود باتری، تنظیم کنید.
پراپ مشکی را به پلیت منفی باتری موبایل وصل کرده و با استفاده از پراپ مثبت، به پلیت مثبت باتری ضربه میزنیم. در حقیقت با این روش، باتری گوشی احیاء میشود.
تست جریان کشی برد الکترونیکی گوشی
سومین کاربرد منبع تغذیه دیجیتال در تعمیرات موبایل، عیبیابی و تست جریانکشی گوشی است. از این روش برای عیبیابی گوشیهای آبخورده و گوشیهایی که باتری آنها مشکل تخلیه بار الکتریکی دارد استفاده میکنیم. با این روش میتوانید قطعه معیوب بر روی برد موبایل را تشخیص داده و تعمیر و تعویض قطعات را انجام دهید.
در این روش گوشی را به منبع تغذیه دیجیتال متصل میکنیم؛ در صورتیکه میزان جریان در حالت استندبای، صفر آمپر باشد، نشان دهنده این است که گوشی سالم است. اگر عدد جریان، نشان دهنده میزانی غیر از صفر باشد، به این معنی است که گوشی نیاز به جریانکشی دارد.
تشخیص قطبهای باتری با منبع تغذیه دیجیتال
پیدا کردن قطبهای باتری گوشی، یکی از کاربردهای منبع تغذیه دیجیتال در تعمیرات موبایل است؛ به این شکل که ولتاژ منبع تغذیه را روی 5 ولت و جریان را روی 400 میگذاریم.
در صورتیکه قطبهای باتری گوشی بهدرستی وصل شده باشد، عدد روی نمایشگر منبع تغذیه تغییر نخواهد کرد؛ اما اگر قطبهای باتری گوشی اشتباه وصل شده باشد، ولتاژ شروع به پایین آمدن خواهد کرد.
عیبیابی گوشی موبایل با منبع تغذیه دیجیتال
عیبیابی گوشی موبایل، یکی دیگر از کاربردهای منبع تغذیه در تعمیرات موبایل است که میتوانید از طریق آن، عیب گوشی را شناسایی کنید. در این روش، مین گوشی را به پراپهای منبع تغذیه دیجیتال متصل کرده و سپس، ولتاژ مورد نیاز را میدهید؛ عددی که بر روی صفحه نمایشگر دستگاه ظاهر میشود. نشان دهنده مشکل گوشی میباشد.
نحوه استفاده از منبع تغذیه دیجیتال
دستگاه گوشی موبایل، بر خلاف سایر وسایل الکترونیکی، برای تأمین انرژی و شارژ مورد نیاز، به میزان ولتاژ برق پایینی احتیاج دارد. جریان برق خانگی بهصورت AC و متناوب است که برای شارژ شدن گوشی، ولتاژ بالایی بهحساب میآید. باتری موبایل، ولتاژ مورد نیاز گوشی را با جریان پایینتر و DC منتقل میکند؛ در اصل به همین دلیل است که به آن «باتری مبدل» نیز گفته میشود.
منبع تغذیه دیجیتال در تعمیرات موبایل نیز با عملکردی مشابه با باتری گوشی موبایل، ساخته شده است؛ چراکه در برخی موارد که باتری گوشی خراب شده است، منبع تغذیه، ولتاژ مورد نیاز گوشی را تأمین میکند. از این دستگاه برای شوک دادن به باتری نیز استفاده میشود که میتوانیم بگوییم که عمدهترین کاربرد منبع تغذیه دیجیتال، در حوزه تعمیرات گوشی موبایل نیز میباشد.
برای کار با منبع تغذیه دیجیتال در تعمیرات موبایل، حتماً باید از نوع DC استفاده کنید و منبع تغذیه انتخابی، ویژگی تنظیم خروجی را داشته باشد.
جمعبندی!
منبع تغذیه دیجیتال، برای عیبیابی و تعمیر برد گوشیهای موبایل، کاربرد بسیاری دارد. منبع تغذیه نوع DC در تعمیرات موبایل مورد استفاده قرار میگیرد. منبع تغذیه دیجیتال، در طراحی، خطایابی، تعمیر و تولید بردهای الکتریکی، کاربرد دارد.
زمانیکه برای انجام تعمیرات موبایل، نیاز به ولتاژ مورد نیاز گوشی دارید، اما دسترسی به باتری گوشی ندارید و یا میخواهید عیبیابی کنید، میتوانید از جایگزین باتری که همان منبع تغذیه دیجیتال است استفاده کنید.
کاربرد منبع تغذیه در تعمیرات موبایل، اهمیت بسیاری دارد و میتوانیم بگوییم که از ابزارهای اولیه و ضروری است که هر شخص متقاضی آموزش تعمیرات موبایل، باید نحوه کار کردن با آن را بهخوبی بداند. (اطلاعات بیشتر در ویکیپدیا)
سوالات متداول
سخن پایانی
کاربر عزیز آموزشگاه تعمیرات موبایل متخصصان فردا، چنانچه در ارتباط با محتوای این جلسه، «منبع تغذیه دیجیتال»، از مجموعه جلسات آموزش رایگان تعمیرات موبایل، سؤال یا ابهامی دارید، پیشنهاد میکنیم سؤالات خود را در بخش دیدگاهها مطرح کنید تا سایر کاربرانی که به این جلسهی آموزشی مراجعه میکنند، بتوانند از آنها بهرهمند شوند.
در صورت تمایل، برای ثبتنام در کلاسهای مهارتمحور آموزشگاه فنی متخصصان فردا، میتوانید بر روی این لینک کلیک کنید. این دورهی آموزشی، در قالب ۲۸ جلسه ۳ ساعته برگزار میشود و بهصورت تئوری و عملی، شما را تبدیل به یک متخصص تعمیرات موبایل میکند.
درصورت وجود هرگونه سوال، با ما تماس بگیرید. در خدمت شما هستیم.
میخواهید تعمیرکار موبایل شوید؟
فرم زیر را پر کنید، در اسرع وقت با شما تماس میگیریم.